Nagy Zoltán

nagy ZoltánNevem Nagy Zoltán, 1965-ben születtem Kecskeméten.
A néptánccal, népzenével már az általános iskola első éveiben kapcsolatba kerültem. Több éven keresztül táncoltam a helyi néptáncegyüttesben. Ezzel párhuzamosan alakult ki bennem az érdeklődés a népzene iránt.  

1985-ben néptáncos társaimmal megalakítottuk első zenekarunkat a GARABÓ Együttest, ahol brácsásként zenéltem.  Ebből alakult ki később  a  mai napig működő CSIK ZENEKAR, melynek még hosszú évekig visszajáró tagja voltam.  Budapesti katonaéveim alatt az AQINCUM Művészegyüttesben zenéltem brácsásként., majd a kecskeméti HEGEDŰS Együttes tagja lettem.

Szakmai továbblépés reményében 1987-ben visszatértem  Budapestre.
A Vadrózsák Táncegyüttes mellett működő KÁRPÁTIA Zenekar tagjaként már több hangszeren is játszottam, a brácsa mellett tamburáztam, furulyáztam és elkezdtem cimbalmozni. 1988-1993-ig a Duna Művészegyüttesben játszottam a GÖNCZÖL zenekar alapító tagjaként. 2000–2008-ig  a Honvéd Együttes  tagja voltam,  ahol a HEGEDŐS Együttessel kísértük a különböző táncszínházi  produkciókat.A mai napig több zenekarban is zenélek. Tagja vagyok - többek között -  a MAGYAR  TAMBURAZENEKAR-nak, a MAGYAR DUDAZENEKAR-nak, a  Vavrinecz András vezette BEKECS EGYÜTTES-nek, illetve számos  énekes szólista állandó ill. alkalmi kísérőjeként is közreműködöm.

Az aktív zenélés mellett többször végeztem népdal- ill. népzenei gyűjtéseket, főleg szülőhelyemen Kecskeméten és környékén. 1990-ben népi hangszerek kategóriában elnyertem a Népművészet Ifjú Mestere címet.

Jelenleg családommal Szentendrén élek, ahol a DUNAZUG Együttesel muzsikálok. Fő hangszerem a cimbalom ill. a duda,  de emellett játszom furulyán, tamburán, brácsán is.